Τα Νέα του Δήμου

7 χρόνια λειτουργίας Συμβουλευτικού Κέντρου Υποστήριξης Γυναικών Δήμου Θηβαίων

7 χρόνια λειτουργίας Συμβουλευτικού Κέντρου Υποστήριξης Γυναικών Δήμου Θηβαίων

Επτά (7) χρόνια λειτουργίας συμπληρώνει φέτος το Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας ή/και πολλαπλών διακρίσεων του Δήμου Θηβαίων, το οποίο συγχρηματοδοτείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Στερεά Ελλάδα 2014-2020» (MIS:5000935), αποτελώντας μέρος του Πανελλήνιου Δικτύου Δομών της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής πολιτικής και Ισότητας των Φύλων.

Από τον Μάιο του 2013 που ξεκίνησε η λειτουργία του περισσότερες από 40 γυναίκες το χρόνο το επισκέπτονται λαμβάνοντας υπηρεσίες ψυχολογικής – κοινωνικής στήριξης, νομικής συμβουλευτικής, πληροφόρησης και βοήθειας, αλλά και εργασιακής στήριξης, με στόχο την ενδυνάμωση τους και την ενθάρρυνση τους, ώστε να αναλάβουν την ευθύνη της επαγγελματικής, προσωπικής και οικογενειακής τους ζωής και να πάρουν οι ίδιες τις καλύτερες αποφάσεις για το μέλλον των ιδίων και των παιδιών τους. Σημαντικός επίσης είναι και ο αριθμός γυναικών και των παιδιών τους που παραπέμφθηκε και βρήκε καταφύγιο στις δομές φιλοξενίας του δικτύου Δομών της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής Ισότητας Φύλων, έχοντας βρει ένα δίκτυ ασφάλειας από ένα κακοποιητικό περιβάλλον.

Καθοριστικό ρόλο, στη εύρυθμη λειτουργία του Συμβουλευτικού Κέντρου, όλα αυτά τα χρόνια, αποτελεί η δικτύωση των στελεχών του με τοπικούς, περιφερειακούς και εθνικούς φορείς και υπηρεσίες, στοχεύοντας στην καλύτερη διαχείριση των αιτημάτων των εξυπηρετούμενων γυναικών. Στα επτά (7) χρόνια λειτουργίας, τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου υλοποίησαν μια σειρά σημαντικών δράσεων για την πρόληψη, την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας σε θέματα ισότητας των φύλων & αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας κατά των γυναικών, σε συνεργασία με φορείς και υπηρεσίες, ενώ συμμετείχαν σε ενημερωτικές ομιλίες που διεξήχθησαν, τόσο σε τοπικό και περιφερειακό, όσο και σε εθνικό επίπεδο. Σημαντικές ήταν και οι εκπαιδευτικές παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν τα τρία τελευταία χρόνια σε περισσότερα από 20 γυμνάσια του Νομού Βοιωτίας, στο πλαίσιο της υποστήριξης της θεματικής εβδομάδας των γυμνασίων, θεσμός, που είχε θεσπιστεί από το Υπουργείο Παιδείας.

Κατά τη διάρκεια των ειδικών και έκτακτων συνθηκών, λόγω Covid-19, το κέντρο εξακολουθεί να λειτουργεί κανονικά, με αναστολή της αυτοπρόσωπης παρουσίας των ενδιαφερόμενων (εκτός από έκτακτες περιπτώσεις) γι’ αυτό συνίσταται η επικοινωνία με τα στελέχη του Κέντρου να γίνεται πρωτίστως τηλεφωνικώς (2262089576 2262089574) ή μέσω email (symvouleutiko@thiva.gr ).

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας ή/και πολλαπλών διακρίσεων του Δήμου Θηβαίων, εδρεύει στο κεντρικό κτίριο του Δημαρχείου (ανατολική είσοδος παραπλεύρως) και λειτουργεί καθημερινά Δευτέρα – Παρασκευή 08.00πμ -16.00μμ.

Όλες οι υπηρεσίες του Κέντρου παρέχονται δωρεάν και καλύπτονται από το απόρρητο της συμβουλευτικής.