Αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου, Νέα – Ανακοινώσεις, Τα Νέα του Δήμου

«Όχι» από το Δ.Σ. του Δήμου Θηβαίων στη μεταφορά των απορριμμάτων δήμων της Εύβοιας στον ΧΥΤΑ Θήβας – Ψήφισμα και από την Κοινότητα Ξηρονομής

δήμος θηβαίων -εμβολιασμός

Την έντονη αντίδρασή του στην απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη μεταφορά των απορριμμάτων Δήμων της Εύβοιας στον ΧΥΤΑ Θήβας εκφράζει το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θηβαίων, το οποίο έπειτα από έκτακτη συνεδρίαση αποφάσισε κατά πλειοψηφία να πολεμήσει την απόφαση του υπουργείου και να μην επιτρέψει την εναπόθεση απορριμμάτων από άλλους δήμους στον ΧΥΤΑ της Θήβας. Όπως τονίσθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, η μεταφορά των απορριμμάτων σε έναν ΧΥΤΑ περιορισμένης χωρητικότητας όπως αυτός της Θήβας θα έχει ως αποτέλεσμα τον κορεσμό του μέσα σε λίγους μήνες και τη δημιουργία αδιέξοδης κατάστασης.

Στην απόφασή του, το Δ.Σ. καταγγέλλει ως ανυπόστατη την απόφαση που υπέγραψε ο αρμόδιος υπουργός, κ. Κώστας Σκρέκας για μεταφορά των απορριμμάτων των Δήμων Ερέτριας, Κύμης-Αλιβερίου και Καρύστου στον ΧΥΤΑ Θήβας, με το επιχείρημα ότι ελήφθη χωρίς να συντρέχουν οι προϋποθέσεις, χωρίς να ληφθούν υπόψη οι αποφάσεις του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Στερεάς Ελλάδας και χωρίς να ζητηθεί η γνώμη του, ακυρώνοντας στην ουσία την ύπαρξη του φορέα.

Το Δ.Σ. Δήμου Θηβαίων έλαβε υπόψη του τη θέση του ΦΟΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας, ο οποίος κρίνει ότι η «υπουργική απόφαση, παράνομα, αυθαίρετα, αναιτιολόγητα και απολύτως προκλητικά, αποφάσισε τη μεταφορά των απορριμμάτων στη Θήβα, χωρίς να λαμβάνει υπόψη ούτε το στοιχείο της χωρητικότητας, όπως είχε εκ του νόμου υποχρέωση, και χωρίς να επικαλείται κανένα άλλο λόγο». Με βάση τα στοιχεία(Αύγουστος 2022) που επικαλείται ο Φορέας, η χωρητικότητα του ΧΥΤΑ Ιστιαίας ανέρχεται σε 254.554 τόνους και η χωρητικότητα του ΧΥΤΑ Θήβας σε μόλις 42.700 τόνους. Από τα στοιχεία φαίνεται ξεκάθαρα ότι ο ΧΥΤΑ Ιστιαίας, και μάλιστα με πολύ μεγαλύτερη χωρητικότητα από το ΧΥΤΑ Θήβας, και επομένως μπορούν να αποτεθούν εκεί τα απορρίμματα των Δήμων Ερέτριας, Κύμης-Αλιβερίου και Καρύστου.

Στην έκτακτη συνεδρίαση Δ.Σ. του Δήμου Θηβαίων συμμετείχαν οι βουλευτές Βοιωτίας κ. Γιώτα Πούλου και κ. Γιώργος Μουλκιώτης, ο Δήμαρχος Αλιάρτου-Θεσπιέων κ. Γιώργος Ντασιώτης, ο γενικός διευθυντής του ΦΟΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας, κ. Χαράλαμπος Τσοκανής, καθώς και ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Βοιωτίας, κ. Αλέκος Στάικος.

Το ζήτημα μεταφοράς των απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Θήβας έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στην τοπική κοινωνία, τόσο του Δήμου Θηβαίων, όσο και των Δήμων Βοιωτίας που εξυπηρετούνται από τον ΧΥΤΑ Θήβας(Θηβαίων, Αλιάρτου-Θεσπιέων, Λοκρών και Τανάγρας). Οι τέσσερις Δήμοι έχουν συντάξει ενιαίο μέτωπο κι εμφανίζονται αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την εφαρμογή της απόφασης του ΥΠΕΝ.

Κοινότητα Ξηρονομής: Κατάφωρη αδικία η απόφαση του ΥΠΕΝ

Το Κοινοτικό Συμβούλιο της Κοινότητας Ξηρονομής της Δ.Ε. Θίσβης του Δήμου Θηβαίων, με ψήφισμά του καταγγέλλει την απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη μεταφορά των απορριμμάτων των Δήμων Ερέτριας, Κύμης – Αλιβερίου και Καρύστου, στον ΧΥΤΑ ΘΗΒΑΣ και τονίζει ότι είναι αλληλέγγυο με τις ενέργειες και κινητοποιήσεις που θα αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Θηβαίων, προκειμένου να ανατραπεί η απόφαση του υπουργού καθώς θεωρεί ότι είναι κατάφωρη αδικία προς τους κατοίκους του Δήμου Θηβαίων και τους εργαζομένους του ΧΥΤΑ Θήβας.

Mπορείτε να δείτε ΕΔΩ την απόφαση Δ.Σ. του Δήμου Θηβαίων.

Μπορείτε να δείτε ΕΔΩ το ψήφισμα της Κοινότητας Ξηρονομής.