Νέα – Ανακοινώσεις, Τα Νέα του Δήμου

Συνεργασία Δήμου Θηβαίων με Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για τη διερεύνηση των προοπτικών ανάπτυξης της παράκτιας ζώνης

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΜΠ

Η ανάπτυξη της παράκτιας ζώνης καθώς και εναλλακτικά σενάρια διαχείρισης των παραλιών που διαθέτει ο Δήμος Θηβαίων στις Δημοτικές Ενότητες Θίσβης και Πλαταιών συζητήθηκαν διεξοδικά κατά την παρουσίαση του πρώτου σταδίου του ερευνητικού προγράμματος, με τίτλο «Διερεύνηση των προοπτικών ανάπτυξης και ολοκληρωμένης διαχείρισης της παράκτιας ζώνης του Δήμου Θηβαίων λαμβάνοντας υπόψη την τρωτότητα και τις πιθανές επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή». ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΜΠ

«Οι παραλίες του Δήμου Θηβαίων αποτελούν πόλο έλξης επισκεπτών στη διάρκεια του καλοκαιριού, βρίσκονται όμως αντιμέτωπες με σοβαρές προκλήσεις εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και του ανθρώπινου παράγοντα. Είναι πολύ σημαντικό για τις τοπικές κοινωνίες να γίνει αντιληπτό πώς και γιατί δημιουργήθηκε η παρούσα κατάσταση και ποιες λύσεις θα είναι αποτελεσματικές για την αντιμετώπιση των προκλήσεων», επισήμανε ο Δήμαρχος Θηβαίων, κ. Γιώργος Αναστασίου.

Στην παρουσίαση συμμετείχαν ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, κ. Ανδρέας Χατζησταμάτης, ο αντιδήμαρχος Δ.Ε. Θίσβης, κ. Τάσος Καμούτσης, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών, κ. Γιώργος Παπασπύρου, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Ηλίας Τραμπάκουλος, κ. Απόστολος Δαγδελένης, κ. Παναγιώτης Περαματζής και κ. Πέτρος Πετεινάρης, καθώς και οι πρόεδροι της Κοινότητας Ελλοπίας, κ. Σωτηρία Μποκούζη, Λεύκτρων, κ. Κωνσταντίνος Ρόκας, Ξηρονομής, κ. Ευστάθιος Κεφαλάς, και Χωστίων, κ. Σεραφείμ Δέδες.

Το ερευνητικό πρόγραμμα υλοποιείται από ομάδα μελέτης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου σε συνεργασία με τον Δήμο Θηβαίων. Επιστημονική υπεύθυνη της ομάδας είναι η κ. Βασιλική Τσουκαλά, αναπληρώτρια καθηγήτρια της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ και διευθύντρια του Εργαστηρίου Λιμενικών Έργων. ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΜΠ

Στην παρουσίαση του πρώτου σταδίου συζητήθηκε η υφιστάμενη εικόνα της παράκτιας ζώνης του Δήμου Θηβαίων, καθώς και παρεμβάσεις για την ανθεκτικότητα των παραλιών απέναντι σε φαινόμενα διάβρωσης και των αρνητικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, διατηρώντας και προστατεύοντας το φυσικό περιβάλλον. Οι μελετητές εστίασαν και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραλίες λόγω των ανθρωπογενών παρεμβάσεων, όπως για παράδειγμα η αυθαίρετη δόμηση και η ρύπανση των υδάτων.