Τα Νέα του Δήμου

Πολιτική Προστασία Δήμου Θηβαίων: Μέτρα Προστασίας από έντονα καιρικά φαινόμενα

 

Η Πολιτική Προστασία του Δήμου Θηβαίων ενημερώνει τους πολίτες ότι, με βάση το από 11-10-2020 Έκτακτο Δελτίο Πρόγνωσης Καιρού της Ε.Μ.Υ./Ε.Μ.Κ. προβλέπεται από σήμερα Δευτέρα 12-10-2020 μέχρι και το απόγευμα της Τρίτης 13-10-2020 κακοκαιρία, με κύρια χαρακτηριστικά ισχυρές βροχές, καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις και θυελλώδεις νότιους ανέμους .
Ειδικότερα, για την Ανατολική Στερεάς προβλέπεται:
Καιρός: Αρχικά αίθριος, βαθμιαία θα αναπτυχθούν αραιές νεφώσεις που από τις απογευματινές ώρες θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές.
Το βράδυ θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες και τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι ισχυρά.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και μετά το μεσημέρι 6 με 7 μποφόρ. Περαιτέρω ενίσχυση το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Ως εκ τούτου ο Δήμος τίθεται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας στη ζώνη ευθύνης του.
Ενημερώνουμε όσους δραστηριοποιούνται ή εργάζονται στην ύπαιθρο (κτηνοτρόφους, αγρότες, μελισσοκόμους κλπ) για τους κινδύνους που ενδεχομένως να προκύψουν από τα πιθανόν επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, ώστε να λάβουν τα μέτρα αυτοπροστασίας τους.

Γενικά, συνιστούμε σε όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μεριμνήσουν για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας.

Ειδικότερα:

• Να ασφαλίσουν αντικείμενα, τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
• Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένες και λειτουργούν κανονικά.
• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής του.
• Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
• Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
• Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (πχ γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος ( πχ κάτω από μπαλκόνια)

Περισσότερες λεπτομέρειες οι πολίτες μπορούν να βρουν στην ιστοσελίδα του Δήμου Θηβαίων www.thiva.gr ( Πολιτική Προστασία/Μέτρα Προστασίας)