Νεα, Νέα – Ανακοινώσεις

Πινδάρεια 2024 : Κυριακή 8/9/24, 21:00 “ΗΡΑΚΛΗΣ ΜΑΙΝΟΜΕΝΟΣ” του Ευριπίδη στο θέατρο Μοσχοποδίου

Την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2024 στις 21:00, υποδεχόμαστε στο θέατρο του Μοσχοποδίου, την εμβληματική Τραγωδία του Ευριπίδη”ΗΡΑΚΛΗΣ ΜΑΙΝΟΜΕΝΟΣ” σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζά.

Ερμηνεύουν : Π. Δαδακαρίδης , Γ. Γάλλος, Σ. Γουλιώτη, Η. Μπέζου, Α. Καλαϊτζίδου, Γ. Κλινής, Α. Τσαμάτης, Ν. Μηλιάς, Γ. Ρομπίσα, Μ. Γαλιτσάτος, Θ. Ραφτόπουλος, Α. Αντωνόπουλος

 

Σκηνοθετικό σημείωμα : 

«Ο μεγαλύτερος άθλος του δημοφιλέστερου ήρωα της Αρχαίας Ελλάδας, συντελείται μπροστά στα μάτια μας, στο αριστούργημα του Ευριπίδη “Ηρακλής Μαινόμενος”.

Ο Ηρακλής, υιός Θεού και ανθρώπου, θα τιμωρηθεί γιατί τόλμησε να ξεχωρίσει από τους υπόλοιπους, κατάφερε να βγει από το ανθρώπινο όριο. “Αν ετούτος δεν πληρώσει, τότε οι θνητοί είναι πάνω απ’ τους θεούς” μας πληροφορεί η αγγελιοφόρος των θεών Ίριδα. Φαίνεται ότι αυτός είναι ο πρώτος λόγος για τον οποίο τιμωρείται ο Ηρακλής πραγματικά. Κατάφερε να εξυψωθεί πάνω από όλους. Ο δεύτερος και εξίσου σημαντικός λόγος είναι η ζήλεια της Ήρας για τον νόθο γιο του Δία. Οι Θεοί εδώ δεν τιμωρούν κάποια Ύβρι ανθρώπου, αλλά διαφυλάττουν την εξουσία τους, την “αρετή” τους και την παντοδυναμία τους ενάντια σ’ έναν άνθρωπο(;) ημίθεο(;) που με την παρουσία και τα έργα του, ταρακουνάει το υπάρχον σύστημα εξουσίας. Ο Ηρακλής θα σκοτώσει την οικογένειά του μετά από την “μανία” στην οποία τον ρίχνουν οι απεσταλμένες της Ήρας και θα γίνει μίασμα.

Στο τέλος της τραγωδίας ο Ηρακλής θα πρέπει να συμφιλιωθεί με την φθαρτή, ανθρώπινη και αδύναμη φύση του, δεν θα είναι πια ο ήρωας που ήταν. Ο τελευταίος του άθλος θα είναι να υποταχθεί στη ζωή, να αντέξει να κοιτάξει την δυστυχία του κατάματα.

Ωστόσο, σ’ αυτή την κατάμαυρη τραγωδία, όπου οι αρχές εξουσίας επιφυλάσσουν την χειρότερη μοίρα για τον άνθρωπο – πράγμα καθόλου ανοίκειο στις μέρες μας – υπάρχει φως. Και αυτό είναι ο άλλος άνθρωπος. Όταν ο Ηρακλής μετά τον φόνο της οικογένειάς του, βλέπει ως μονόδρομο την αυτοκτονία, είναι ο Θησέας – φίλος και συγγενής του – που θα τον βγάλει απ’ αυτό το μονοπάτι. Θα του δώσει το χέρι, θα του προσφέρει καταφύγιο, φροντίδα, το σώμα του ως στήριγμα και εν τέλει τον ίδιο του τον εαυτό, προκειμένου να τον πείσει να συνεχίσει. Κι έτσι ο Ηρακλής θα καταφέρει να ζήσει για το φόνο που έπραξαν τα χέρια του αλλά όχι ο νους του. Σ’ αυτήν την τραγωδία που αποδομεί σαρωτικά την Τυραννία των Πολιτικών και των Θεών, δίνεται ως μόνη απάντηση ο άνθρωπος ως σωτήρας. Ο Φίλος.