Νεα, Νέα – Ανακοινώσεις, Τα Νέα του Δήμου

Περιοδικό ΔΙΑΚΟΠΕΣ : Αφιέρωμα στην πόλη της Θήβας

Ο Δήμαρχος Θηβαίων, κ. Γιώργος Αναστασίου παραχώρησε συνέντευξη στη Δημοσιογράφο κ. Νάντια Σουφλή από το γνωστό περιοδικό ΔΙΑΚΟΠΕΣ και την ξενάγησε στα ορόσημα μιας εκ των αρχαιότερων πόλεων του κόσμου.

Παρακάτω ακολουθεί η αυτούσια συνέντευξη έτσι όπως δημοσιεύτηκε στο περιοδικό:

Μια συννεφιασμένη μέρα στην αρχή της Άνοιξης επισκεφθήκαμε την Θήβα. Μόλις σε μία ώρα από την Αθήνα, οδικώς, βρεθήκαμε σε μια πόλη ανάμεσα στον Κιθαιρώνα και τον Ελικώνα, απλωμένη μέσα στη φύση. Σε απόσταση αναπνοής από την πρωτεύουσα, η Θήβα μας απέδειξε ότι αποτελεί μια καλή επιλογή για κοντινή απόδραση είτε κάποιος επιθυμεί να ηρεμήσει μέσα στο πράσινο είτε να αφεθεί στους χαλαρούς ρυθμούς της επαρχίας.

Το γεγονός ότι η γενέτειρα του Ηρακλή και του Θεού Διονύσου, του στρατηγού Επαμεινώνδα, του λυρικού ποιητή Πίνδαρου, του τραγικού ήρωα Οιδίποδα και της Αντιγόνης περικλείει τόσες ιστορίες στον διάβα των αιώνων, την καθιστά ακόμη πιο γοητευτική στα μάτια ενός ψαγμένου ταξιδιώτη.

Ο Δήμαρχος της πόλης, κ. Γιώργος Αναστασίου και οι συνεργάτες του μάς υποδέχτηκαν με το πιο θερμό καλωσόρισμα. Μετά από την κουβέντα μας στο σύγχρονο κτιριακό συγκρότημα του Δημαρχείου, μας ξενάγησαν με εξωστρέφεια στη Θήβα που αναγεννάται διατηρώντας το πολύτιμο παρελθόν της και εξελίσσοντας το σύγχρονο πρόσωπο ενός ζωντανού προορισμού. Ας γνωρίσουμε την πόλη των μύθων και των ηρώων μέσα από τα μάτια του Δημάρχου της.

Όσοι επισκέπτονται την πόλη μας καταρχάς, νομίζω ότι πρέπει να περιηγηθούν στο εμβληματικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Θήβας, ένα από τα σημαντικότερα της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης το οποίο φιλοξενεί αρχαιότητες από την Παλαιολιθική Εποχή έως τη Βυζαντινή Εποχή και έπειτα, από τη Θήβα αλλά και ολόκληρη τη βοιωτική γη.

Άλλωστε η Θήβα από την αρχαιότητα είναι αδιαλείπτως κατοικημένη στο ίδιο ακριβώς σημείο. Στα 1000 τ.μ. του Αρχαιολογικού Μουσείου Θηβών ο επισκέπτης έχει την εμπειρία ενός σύγχρονου διαδραστικού Μουσείου κατά τη μετάβασή του από Εποχή σε Εποχή.
Αν κάποιος ήθελε να επισκεφθεί μόνο ένα σημείο στην πόλη αυτό θα ήταν σίγουρα το Μουσείο γιατί εντός αυτού θα έχει την ευκαιρία να δει και να γνωρίσει πολλά. Στον αύλειο χώρο θα συναντήσει επίσης τον Πύργο του Σαιν Ομέρ αλλά και γλυπτά και αρχαίες επιγραφές.
Ορόσημα της πόλης, επίσης, αποτελούν η Κρήνη του Οιδίποδα στη συνοικία των  Αγίων  Θεοδώρων Θηβών, η Κρήνη της Δίρκης, το Καδμείο, η οπλοθήκη, η οικία του Ηρακλέους, ο Ιερός Ναός του Ευαγγελιστή Λουκά με τα γλυπτά κενοτάφεια μνημεία και τον τάφο του Αγίου εντός της Εκκλησίας, ένας τρισυπόστατος Ναός, οι Ηλέκτρες Πύλες όλα εντός του αστικού ιστού, το θέατρο Μελίνα Μερκούρη εντός του δάσους του Μοσχοποδίου.
Αυτό που θυμάμαι χαρακτηριστικά ως δυνατή ανάμνηση των παιδικών μου χρόνων που συνδέεται με σημεία της πόλης είναι οι ατέλειωτες ώρες που παίζαμε ποδόσφαιρο στο σημείο που τώρα υπάρχει αρχαιολογική ανασκαφή πίσω από το σημερινό Δημαρχείο και την ευρύτερη γειτονιά μεταξύ των οδών Κύπρου και Ετεοκλέους δίπλα στην οποία βρίσκεται και το πατρικό μου σπίτι. Φανταστείτε, ότι το μεγαλύτερο διάστημα που έλειψα από την πόλη είναι τα τέσσερα χρόνια σπουδών μου στη Νομική Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στη Θεσσαλονίκη, επιστρέφοντας το πρώτο μου μέλημα ήταν να βρω τα πατήματά μου στον επαγγελματικό στίβο και να δικτυωθώ.
Ιδανική εποχή για μια εκδρομή στη Θήβα είναι η Άνοιξη. Ο επισκέπτης θα μπορούσε να βιώσει την εμπειρία του ευετηρικού εθίμου του Βλάχικου Γάμου που έχει ρίζες του στη διονυσιακή λατρεία.
Eκτός από την περιήγηση στους αίθριους αρχαιολογικούς χώρους που βρίσκονται εντός του αστικού ιστού, ο επισκέπτης μπορεί να κάνει βόλτα σε καταστήματα εστίασης και καφέ στο κέντρο της πόλης ή σε άλλα σημεία όπως στο Μοσχοπόδι, το μεγαλύτερο περιαστικό δάσος των Βαλκανίων, μια τοποθεσία ξεχωριστής φυσικής ομορφιάς, με βοτανικό πλούτο, κατάλληλο για πεζοπορία και ιδανικό μέρος για χαλάρωση, αποσυμπίεση και στοχασμό.
Το κρασί από ντόπιους παραγωγούς και οινοποιία, το μέλι, το τυρί και τα γαλακτοκομικά προϊόντα της περιοχής, το ξακουστό ψωμί μας, οι χειροποίητες χυλοπίτες, ο τραχανάς είναι μερικά από τα προϊόντα που μπορεί να πάρει μαζί του φεύγοντας ο επισκέπτης.
Αναμφίβολα τα τελευταία χρόνια αυτό που έχει αλλάξει είναι η αναβάθμιση των υποδομών με μια αποκρυσταλλωμένη πλέον στοχοθεσία προσανατολισμένη στη βιώσιμη αστική κινητικότητα, η ηλεκτροκίνηση, η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών, το Σχέδιο Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων με σκοπό τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος, την ενισχυμένη δραστηριότητα ανακύκλωσης μέσω ΜΕΑ αλλά και χρήσης διαφορετικών ρευμάτων ανακύκλωσης (μπλε, πράσινοι, καφέ, κίτρινοι, κόκκινοι και πορτοκαλί κάδοι).
Η αναβάθμιση και η ανάπτυξη των παραλιών μας μέσω των ήδη εκπονούμενων Μελετών και η εύκολη και ασφαλής προσβασιμότητα σε όλες τις Ιερές Μονές της περιοχής σε ό,τι αφορά τις μεγάλες δυνατότητες της πόλης για την αξιοποίηση του θρησκευτικού της τουρισμού.