Τα Νέα των Συλλόγων

Μηνυτήρια αναφορά του Ι.Σ. Θήβας για την παράνομη ρίψη απορριμμάτων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΘΗΒΑΣ

Ο Ιατρικός Σύλλογος Θήβας την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2020 κατέθεσε ενώπιον της κας Εισαγγελέως Πρωτοδικών Θηβών την κάτωθι μηνυτήρια αναφορά για παράνομη ρίψη συμμείκτων απορριμμάτων εγγύς της λίμνης Υλίκης η οποία αποτελεί προστατευόμενη περιοχή ενταγμένη στο πρόγραμμα NATURA 2000.

ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΗΣ κας ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ ΘΗΒΩΝ
ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ
Του νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΗΒΩΝ», που εδρεύει στη Θήβα (οδός Κάδμου 1) και εκπροσωπείται νόμιμα.
ΚΑΤΑ
Παντός αρμοδίου υπευθύνου
Μετά από πληροφορίες και κυρίως δημοσίευμα του ισοτόπου «ΡΑΔΙΟ ΘΗΒΑ» (www.radio-thiva.gr)με συνημμένο βίντεο πληροφορηθήκαμε την ανεξέλεγκτη και παράνομη ρίψη συμμείκτων απορριμμάτων, σε χώροευρισκόμενο στο 90 χλμ επί της παραπλεύρου οδού της Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας (ΠΑΘΕ), εγγύς της λίμνη Υλίκης, η οποία αποτελεί προστατευόμενη περιοχή, ενταγμένη στο πρόγραμμα NATURA 2000.
Λόγω της κακοκαιρίας αλλά και των εορταστικών ημερών, επισκεφθήκαμε το χώρο αυτόν μετά την Πρωτοχρονιά, όπου διαπιστώσαμε «ιδίοις όμμασι» την ύπαρξη τόνων συμμείκτων απορριμμάτων, απορριφθέντων με επιμέλεια εντός του χώρου αυτού, ο οποίος πιθανόν αποτελούσε κάποιο εργοτάξιο της Εθνικής Οδού.
Εντός του χώρου αυτού μάλιστα διαπιστώσαμε την ύπαρξη γεωτρήσεως, γύρω από την οποία υπήρχε όλος αυτός ο όγκος των απορριμμάτων.
Διαπιστώσαμε δηλαδή την ύπαρξη και λειτουργία μίας παράνομης χωματερής, όπου έχουν απορριφθεί τόνοι απορριμμάτων συμμείκτων, χωρίς να αποκλείεται και η επικινδυνότητά τους, λόγω τοξικότητας.
Η απόρριψη στο χώρο αυτόν των απορριμμάτων φαίνεται να έχει γίνει πρόσφατα, πιθανότατα εντός του Δεκεμβρίου 2019, για την οποία φυσικά απαιτήθηκαν πολλά δρομολόγια φορτηγών, προκειμένου να μεταφερθούν από τον τόπο φορτώσεως στον τόπο απορρίψεως. Τα εν λόγω φορτηγά, πιθανότατα έχουν χρησιμοποιήσει, για τις μετακινήσεις τους τον παράπλευρο δρόμο της Εθνικής οδού, εισερχόμενα σε αυτόν από τον κόμβο της αερογέφυρας Μουρικίου, γεγονός, που αν ισχύει, θα έχει αποτυπωθεί στις κάμερες ελέγχου της Εθνικής Οδού, την οποία διαχειρίζεται η εταιρεία «ΝΕΑ ΟΔΟΣ».
Βεβαίως δεν είναι αυτή η μόνο πιθανή διαδρομή, καθώς υπάρχει η άλλη πιθανότητα, τα φορτηγά να οδηγήθηκαν εκεί, από άλλους δρόμους, όπως για παράδειγμα, ο δρόμος που οδηγεί από την περιφερειακή οδό Πυρίου (από κόμβο Μιχαηλίδηέως κόμβο Σταματόπουλου), στο ύψος περίπου του «LIDL» μέχρι τηναερογέφυρα που οδηγεί στη λίμνη Υλίκη. Στο δρόμο αυτόν υπάρχουν εγκαταστάσεις, όπως το «ΙΚΤΕΟ Θαλάσσης» ή το «LIDL», στις οποίες πιθανότατα λειτουργούν κάμερες.
Μία άλλη πιθανή διαδρομή είναι από το δρόμο που οδηγεί στα λατομεία, στις δυτικές παρυφές της πόλεως των Θηβών, μετά τον κόμβο Καναβαρίου, ο οποίος μέσα από δίκτυο αγροτικών δρόμων φθάνει μέχρι τις παράπλευρες οδούς της ΠΑΘΕ.
Η σύνθεση των απορριμμάτων δείχνει με την πρώτη ματιά ότι περιλαμβάνουν πολλά οικοδομικά υλικά (ίσως από κατεδάφιση) αλλά και πολλά υλικά συσκευασίας.
Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ερευνηθεί, προκειμένου να εντοπισθεί ο υπαίτιος της απορρίψεως, εάν πρόσφατα έχει κατεδαφισθεί κάποιο κτίριο στην περιοχή, εάν έχει γίνει κάποια διαγραφή υλικών από αποθήκες επιχειρήσεων, που χρησιμοποιούν υλικά συσκευασίας αλλά και η πιθανή ύπαρξη υλικού σε κάμερες ασφαλείας.
Η δε απόρριψη των απορριμμάτων αυτών αποτελεί ένα σοβαρό και εκτεταμένο περιβαλλοντικό έγκλημα, καθώς όχι μόνο απερρίφθησαν σε παράνομο χώρο, αλλά επιπλέον έχουν απορριφθεί εγγύς της Λίμνης Υλίκης, η οποία αποτελεί προστατευόμενη περιοχή, ενταγμένη στο πρόγραμμα NATURA 2000 και παράλληλα αποτελεί ταμιευτήρα ύδατος για τις ανάγκες υδρεύσεως τη πρωτευούσης, ανήκουσα ιδιοκτησιακά στην εταιρεία ΕΥΔΑΠ ΠΑΓΙΩΝ.
Επιπλέον, η διαχείριση της Λίμνης Υλίκης έχει πλέον ανατεθεί στον Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ευβοίας, ο οποίος εδρεύει στη Χαλκίδα, διοικείται από Διοικητικό Συμβούλιο.
Σε όλα αυτά θα πρέπει να προσμετρηθεί και η σημαντική επιβάρυνση του ήδη επιβαρυμένου υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής με σοβαρές συνέπειες για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.
Ως επιστημονικός σύλλογος έχουμε εκ του νόμου, του καταστατικού αλλά και της επιστημονικής μας ιδιότητος να παρέμβουμε αρμοδίως ενώπιον Υμών προκειμένου να διεξαχθεί μία εκτεταμένη και κατεπείγουσα έρευνα σχετικά με το μεγάλο αυτό περιβαλλοντικό έγκλημα, και μάλιστα τόσο άμεσα ώστε να μη χαθούν τα τυχόν αποδεικτικά μέσα.
Δυστυχώς στην περιοχή μας έχουν συντελεσθεί και άλλου είδους παρόμοια περιβαλλοντικά εγκλήματα, τα οποία πότε από έλλειψη δημοσιότητας, πότε από έλλειψη προσφυγής ενώπιον Υμών, παραμένουν ανέλεγκτα, όμως οι συνέπειές του παραμένουν ζώσες, δρώσες και καταστροφικές.
Επειδή οι εν λόγω καταγγελλόμενες πράξεις συνιστούν διάπραξη εγκλημάτων όπως η υποβάθμιση περιβάλλοντος με σημαντικές συνέπειες για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία και άλλων, οι οποίες θ’ αναδειχθούν από την ποινική έρευνα.
Επειδή οι δράστες και υπαίτιοι παραμένουν άγνωστοι σ’ εμάς αλλά και δεν έχουμε τα μέσα να ερευνήσουμε την ταυτότητά τους, ούτε νομιμοποιούμεθα προς τούτο.
Επειδή για την υποβολή της παρούσης συνετάγη το υπ’ αριθμ. 379/9/1/2020 πρακτικό του Συλλόγου μας και εξουσιοδοτήθηκε η Πρόεδρος κα Φιλιώ Πρωτόπαπα για την κατάθεσή της ενώπιον Υμών, το οποίο συνημμένα σας προσκομίζουμε.
Επειδή δηλώνουμε ότι θα παρασταθούμε προς υποστήριξη της κατηγορίας σε βάρος παντός υπαιτίου.
Επειδή, προς επίρρωσιν της παρούσης αναφοράς, προσκομίζουμε συνημμένα:
1) Αποτύπωση της περιοχής από τον ιστότοποGOOGLEEARTH, όπου εμφαίνεται ο χώρος της παράνομης απόρριψης καθώς και η απόσταση από τη λίμνη Υλίκη (σχετ. 1),
2) 6 φωτογραφίες από το χώρο της παράνομης χωματερής, από την οποία προκύπτει η σύνθεση των απορριμμάτων και ο όγκος τους (σχετ. 2-7),
3)Εκτύπωση από τον ιστότοποwww.radio-thiva.gr από την οποία προκύπτει η πληροφορία για την ύπαρξη της παράνομη χωματερής (σχετ. 8).
Επειδή αντίκλητο και πληραξούσιο Δικηγόρο μας διορίζουμε το Δικηγόρο Θηβών κο Σωτήριο Καραμαγκιώλη, οδός Επαμεινώνδου 18, κιν: 6942447144.
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ
ΑΙΤΟΥΜΕΘΑ
Την διεξαγωγή ποινικής έρευνας σχετικά με την καταγγελλόμενη υπόθεση επί σκοπώ όπως ανευρεθούν οι υπαίτιοι της διαπράξεως των εγκληματών σε βάρος του περιβάλλοντος, η χημική σύνθεση των απορριμμάτων και επίρριψη ευθυνών στους υπαιτίους, δράστες ή παραλείποντες.

Θήβα 10 Ιανουαρίου 2020
Η Αναφέρουσα Μηνυτής