Νέα – Ανακοινώσεις, Τα Νέα του Δήμου

Μήνυμα Δημάρχου Θηβαίων για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: Ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί για ένα μέλλον χωρίς καρκίνο

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, ο Δήμαρχος Θηβαίων, Γιώργος Αναστασίου, έστειλε το ακόλουθο μήνυμα:

«Η παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου μας υπενθυμίζει την αξία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης.
Σχεδόν δέκα εκατ. άνθρωποι ετησίως χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας του καρκίνου. Στην Ελλάδα, ο καρκίνος αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου, με 67.000 νέα περιστατικά και περίπου 32.000 θανάτους ετησίως, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις.
Εν μέσω των ιδιαίτερων συνθηκών που διανύουμε εξαιτίας της πανδημίας, παρατηρείται μείωση των προληπτικών εξετάσεων και των τακτικών επαναληπτικών ελέγχων από τους καρκινοπαθείς, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο μη-έγκαιρης διάγνωσης, με αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς να έρχονται για θεραπεία όταν πλέον βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.
Περισσότερα από το ένα-τρίτο των περιστατικών καρκίνου μπορούν να αποφευχθούν. Ακόμη ένα τρίτο μπορεί να διαγνωσθεί εγκαίρως και με την κατάλληλη θεραπεία να επιτευχθεί η απόλυτη ίαση.
Εφαρμόζοντας στρατηγικές πρόληψης, έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας, μπορούμε κάθε χρόνο να σώσουμε εκατομμύρια ζωές.
Το πιο ισχυρό μας όπλο απέναντι στην αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών, όπως ο καρκίνος, είναι η γνώση και η επιστήμη. Γι’ αυτό και πρέπει η πολιτεία να ρίξει το βάρος στις επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη. Όσο περισσότερα γνωρίζουμε, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η πρόοδος σε επίπεδο πρόληψης, διάγνωσης και θεραπείας.
Ο καρκίνος δεν κάνει διακρίσεις. Ούτε στην ηλικία, ούτε στο φύλο. Ας στείλουμε αυτή την ημέρα ένα μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας. Και ας παραδειγματισθούμε από το θάρρος εκείνων που δίνουν μια τόσο σκληρή μάχη και βγαίνουν νικητές».