Νεα, Νέα – Ανακοινώσεις

Εκδήλωση Μνήμης για τα 80 χρόνια από το Ολοκαύτωμα των χωριών της Βοιωτίας,Δομβραίνας, Θίσβης, Χωστίων

Την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023 πραγματοποίηθηκε στη Θίσβη Βοιωτίας, εκδήλωση στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος των χωριών Δομβραίνας, Θίσβης και Χωστίων από τους Γερμανούς κατακτητές το 1944, από τον Δήμο Θηβαίων που καθιέρωσε την ετήσια ημέρα μνήμης του και το Κέντρο Έρευνας και Μελέτης για τη Βοιωτία Διαχρονικά

Η επιμνημόσυνη δέηση τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπους παρουσία των Βουλευτών Βοιωτίας κ. Λευτέρη Κτιστάκη, κ. Γεωργίου Μουλκιώτη και κ. Γιώτας Πούλου όπως επίσης και του εκπρόσωπου του Δήμου Θηβαίων, Αντιδήμαρχο κ. Αναστάσιο Καμούτση και του Αντιδημάρχου κ. Νίκου Κοβάνη. Στην εκκλησία παρευρέθηκαν επίσης ο κ. Κώστας Μπούγιας και κ. Σεραφείμ Δέδες πρόεδροι των Κοινοτήτων Δομβραίνας και Χωστίων αντίστοιχα. Το παρών έδωσαν επίσης ο κ.Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος ως εκπρόσωπος του Κέντρου Έρευνας και Μελέτης της Βοιωτίας Διαχρονικά, ο κ. Ηλίας Μποκούμης Διευθυντής Αστυνομίας Βοιωτίας, ο Δήμαρχος Διστόμου και Πρόεδρος του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων κ. Ιωάννης Σταθάς, κ. Γεώργιος Ντασιώτης Δήμαρχος Αλιάρτου καθώς και η κ. Λουκία Θεοδώρου εκπρόσωπος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος.

Μετά το πέρας της δοξολογίας κατατέθηκαν στεφάνια στο Ηρώο στην πλατεία του χωριού σε κλίμα συγκίνησης και δέους για τα αδικοχαμένα θύματα της γερμανικής κτηνωδίας.

Η συνέχεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε στο σχολείο του χωριού που λειτουργεί ως Μουσείο Σχολικής Ζωής με την παρουσίαση του βιβλίου του κ. Γιώργου Μαστροδήμου «Φύγετε γιατί έρχονται…», την παρουσίαση του οποίου έκαναν οι Θανάσης Χρήστου, Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ο Γιώργος Σιακαντάρης Δημοσιογράφος και Συγγραφέας και η κ. Χριστίνα Σταμούλη, Δικηγόρος, διαχειρίστρια του αρχείου του Ι. Σταμούλη υπό τον Συντονισμό του κ. Λάμπρου Ρόδη.

Στην παρουσίαση του βιβλίου παρέστη και ο Δημοτικός Σύμβουλος της ελάσσονος αντιπολίτευσης  κ. Αντώνης Τουλουμάκος.

Ο Αντιδήμαρχος Δήμου Θηβαίων κ. Αναστάσιος Καμούτσης στο πλαίσιο του χαιρετισμού που απηύθυνε μίλησε για τη θηριωδία του φασιμού και του ναζισμού που έχει το ίδιο πρόσωπο σε όλες τις εποχές , τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου παραλληλίζοντας το με τη θλιβερή επικαιρότητα και τον πόλεμο που διεξάγεται σήμερα στη Μέση Ανατολή.

Σε μια κατάμεστη κόσμου αίθουσα και πριν την παρουσίαση του βιβλίου, τις εντυπώσεις και τον θαυμασμό όλων κέρδισε ο κ. Κωτσογιάννης Μανώλης, εκπρόσωπων των επιζώντων του Ολοκαυτώματος και αυτόπτης μάρτυρας ο οποίος  αφηγήθηκε γεμάτος συγκίνηση την τραυματική εμπειρία του, όπως τη βίωσε ως παιδί και κουβαλά έως σήμερα.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΧΩΡΙΩΝ ΒΟΙΩΤΙΑΣ