Τα Νέα των Συλλόγων

Έκθεση Ζωγραφικής Σπύρου Γελέκα αφιερωμένη στην Μέση-Γη

Έκθεση Ζωγραφικής Σπύρου Γελέκα αφιερωμένη στην Μέση-Γη

Ο φανταστικός κόσμος της υπερρεαλιστικής παλέτας του διεθνούς γνωστού Κερκυραίου ζωγράφου Σπύρου Γελέκα, συναντά για πρώτη φορά στην Ελλάδα το μυθικό σύμπαν του J. R. R. Tolkien, συγγραφέα του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» του «Χόμπιτ» και του Σιλμαρίλλιον.
Μια έκθεση-αφιέρωμα στον καθηγητή Tolkien και τη Μέση-Γη με πρωτοβουλία του καλλιτέχνη, όπου μετά τις πετυχημένες εκθέσεις σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, θα φιλοξενηθεί τον Δεκέμβρη (2-5) στο Δημοτικό Συνεδριακό Κέντρο της Θήβας.

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Συλλόγου Φίλων Τόλκιν – ThePrancingPony και τον Σύλλογο Μικρασιατών Θήβας.

ΤΟ C.V. ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΓΕΛΕΚΑ

Γεννημένος το 1979 στο νησί της Κέρκυρας, με έδρα τα Βραγκανιώτικα (όπου διατηρεί εργαστήρι και γκαλερί), ο Γελέκας πρωτοήρθε σε επαφή με τα εικαστικά το 1987, δίπλα στον Σπύρο Αλαμάνο.
Με τα ρεύματα του σουρεαλισμού και της μοντέρνας τέχνης να κερδίζουν γρήγορα την προτίμησή του κι αφού το 2002 συμμετείχε στην πρώτη του ομαδική έκθεση, στα «Μελίτεια» (φιλοτέχνησε και την αφίσα του Φεστιβάλ), το 2016 αποφάσισε να ασχοληθεί αποκλειστικά με την τέχνη, καθώς η μέχρι τότε επαγγελματική του πορεία (2002-2015) είχε ως αντικείμενο τη διακόσμηση και τη φιλοτέχνηση καταστημάτων και ιδιωτικών χώρων σε όλη την Ελλάδα.

Η εμφάνιση της πρώτης του ατομικής έκθεσης, «FantasyLandscapes»,στο Φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Κέρκυρας (Δεκέμβριος 2016) τράβηξε το ενδιαφέρον από Ελλάδα κι εξωτερικό (αφιερώματα σε περιοδικά τέχνης, προσκλήσεις, socialmedia κ.λπ.). Την ίδια χρονιά έγινε μέλος της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης και της Διεθνούς Ένωσης Ανταλλαγής Καλλιτεχνών (IAE), που εκπροσωπείται αποκλειστικά από τη MO2art (Μicro-Οxygenatedart).

Ακολούθησαν δύο συνεχόμενες sold-out ατομικές εκθέσεις: «DreamsintheOcean» (Δεκέμβρης 2017 – Γενάρης 2018) στο GuestHousePuppet και «ImaginationsThrough a PaintedCanvas» (Οκτώβριος – Νοέμβριος 2018), στην Κερκυραϊκή Πινακοθήκη και την έκθεση «Η Τέχνη Δίνει Χαμόγελα» υπέρ του Χαμόγελου του Παιδιού στο TheAtticGallery (Ιανουάριος 2019).

Οι εμφανίσεις της έκθεσης «TalesfromMiddleEarth» σηματοδοτούν μια επιστροφή στην Ελλάδα για τον καλλιτέχνη καθώς το 2018 του έφερε διεθνείς εμφανίσεις και καταξίωση με την επιτυχημένη παρουσίαση έργων του, δίπλα σ’ αυτά των Salvador Dali και PabloPicasso στην Ασία, και την είσοδό του στη λίστα των 100 καλύτερων, του παγκόσμιου διαγωνισμού «TheGlobalArtAwards», και στην ένταξη των «εκλεκτών» εικαστικών για το 2019 στην εγκυκλοπαίδεια «GlobalArtFreaks».

Το 2019 ξεκίνησε με την συμμετοχή του στο Fantasmagoria στη Θεσσαλονίκη καθώς επίσης και την εκπροσώπηση της Ελλάδας από το Υπουργείο Πολιτισμού και το Υπουργείο Εξωτερικών του Μαυροβουνίου σε συνεργασία με τη Γραμματεία της Πρωτοβουλίας Αδριατικής-Ιονίου.
Με πρωτοβουλία του ζωγράφου φέτος συναντά για πρώτη φορά στην Ελλάδα το μυθικό σύμπαν του J. R. R. Tolkien, συγγραφέα του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» του «Χόμπιτ» και του Σιλμαρίλλιον. Μια έκθεση-αφιέρωμα στον καθηγητή Tolkien και τη Μέση-Γη υπό την αιγίδα του Ελληνικού Συλλόγου Φίλων Τόλκιν – ThePrancingPony,σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων Φανταστικού, την Ελληνοαμερικανική Ένωση και το HellenicAmericanCollege (HAEC). Η έκθεση πρωτοεμφανίστηκε με μεγάλη επιτυχία σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, καθώς θα συνεχιστεί και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και Ευρώπης σε προγραμματισμένες ατομικές εμφανίσεις για το 2019-2021.
Ο Σπύρος Γελέκας πέρασε φιναλίστ στον διεθνή διαγωνισμό της PébéoMixedMediaArtPrizeandExhibition 2019 με έργο από την συλλογή της Μέσης-Γης ανάμεσα σε άλλους διεθνής γνωστούς εικαστικούς, καθώς επίσης έλαβε μέρος στα φετινά βραβεία “EuropeanArtAwards” από την θέση της κριτικής επιτροπής.
Tον Νοέμβριο ο ζωγράφος, δώρισε τρία έργα για τις ανάγκες της φιλανθρωπικής δημοπρασίας για την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία – Παράρτημα Μακεδονίας & Θράκης, όπου έλαβε μέρος στο Μακεδονία Παλλάς.
Παράλληλα δουλεύει το εξώφυλλο του τόμου, Επιδράσεις της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας στο Έργο του Τζ.Ρ.Ρ. Τόλκιν
οποίος συγκεντρώνει για πρώτη φορά στα ελληνικά ακαδημαϊκές μελέτες για τις επιδράσεις της αρχαίας ελληνικής γραμματείας στο έργο του Τζ.Ρ.Ρ. Τόλκιν.
Ο Σπύρος Γελέκας είναι λάτρης του φανταστικού, δηλώνει θαυμαστής του Salvador Dali,RogerDean και του καθηγητή J.R.RTolkien με τον οποίο ασχολείται θεματικά από το 2016.

Από το 2015 έχει ολοκληρώσει μια μεγάλη συλλογή έργων (700+) όπου και βρίσκονται στην Κερκυραϊκή Πινακοθήκη, στο Μουσείο Ελιάς «Μαυρούδης» (Κέρκυρα), στην i-clubM02art (Κίνα) και σε ιδιωτικές συλλογές γνωστών μουσικών, φωτογράφων, συλλεκτών, αθλητών και θεατρικών παραγωγών σε Ελλάδα, Ιταλία, Νορβηγία, Ολλανδία, Σουηδία, Ισπανία, Γερμανία, Μαυροβούνιο, Τσεχία, Ηνωμένο Βασίλειο, Αμερική και Ασία.

ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ
• 2002: “Μελίτεια 2002”, Κέρκυρα
• 2018: “FoshanArtFair”, Φοσάν, Κίνα
• 2018: “TheProsperous” με Σαλβαντόρ Νταλί και Πάμπλο Πικάσο
• 2019: “InternationalArtColony”, Μπούντβα, Μαυροβούνιο
• 2019: “ShowmeWhatYouGot #1” Θεσσαλονίκη – Λαμία
• 2019: “Kaleidoscope” TheAtticGallery, Κέρκυρα
• 2019 PébéoMixedMediaArtPrizeandExhibition
MenierGallery, Λονδίνο
ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ
• 2016: “FantasyLandscapes”, Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας
• 2017: “FallingintoFantasy”, SentidoApolloPalace, Kέρκυρα
• 2018: “DreamsintheOcean”, PuppetGuestHouse, Κέρκυρα
• 2018: “Surrealism”με Σαλβαντόρ Νταλί, Πεκίνο, Κίνα
• 2018: “FantasyandSurrealism” με Σαλβαντόρ Νταλί, Κουνμίνκ, Κίνα
• 2018 “ImaginationsThrough a PaintedCanvas” , Κερκυραϊκή Πινακοθήκη, Κέρκυρα
• 2019 “Η Τέχνη Δίνει Χαμόγελα”, TheAtticGallery, Κέρκυρα
• 2019 “SacredWorlds”, Fantasmagoria, Θεσσαλονίκη
• 2019 “TalesfromMiddle-Earth” GovendarouArtGallery, Θεσσαλονίκη
• 2019 “TalesfromMiddle-Earth” Fantasticon, Ελληνοαμερικάνικη Ένωση, Αθήνα
• 2019 “TalesfromMiddle-Earth” KavehKanes, Λάρισα
• 2019 “TalesfromMiddle-Earth” Δημοτικό Συνεδριακό Κέντρο, Θήβα

Διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς:
• 2014: FaberCastell “NeonSkylines”, Top 10 (9η θέση)
• 2016: “FantasyTheme”, 1η θέση
• 2017: “SteampunkTheme”, 2η θέση
• 2018: “TheGlobalArtAwards 2018”, υποψηφιότητα ανάμεσα στους 100 καλύτερους
• 2019: PébéoMixedMediaArtPrize φιναλίστ στους 100 καλύτερους