Νέα – Ανακοινώσεις

Δήμος Θηβαίων: Μέτρα Προστασίας από τα κουνούπια

Δήμος Θηβαίων: Μέτρα Προστασίας από τα κουνούπια

Ο Δήμος Θηβαίων, δεδομένης της αύξησης Πανελλαδικά των περιπτώσεων μόλυνσης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, όπως αναφέρονται από το ΚΕΕΛΠΝΟ, γνωστοποιεί εκ νέου στους πολίτες ότι συνεχίζει να υλοποιεί πρόγραμμα διαχείρισης-καταπολέμησης των κουνουπιών στο αστικό περιβάλλον της περιοχής του, συμπληρωματικά ως προς το έργο της Περιφέρειας, εκτελώντας μεθόδους καταπολέμησης της προνυμφοκτονίας , που περιλαμβάνουν ψεκασμούς από εδάφους σε αστικά κανάλια, φρεάτια ομβρίων, βόθρους, στέρνες, διάφορες ανθρωπογενείς εστίες και όπου αλλού κρίνεται αναγκαίο σε έκτακτες περιπτώσεις.

Στο πλαίσιο του προγράμματος συμπεριλαμβάνεται και η ενημέρωση των πολιτών για τα μέτρα προστασίας από τα κουνούπια, όπως προτείνονται από το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων), ως ακολούθως:

Τόποι που αναπαράγονται και ζουν τα κουνούπια:
Είναι εκείνοι στους οποίους υπάρχει στάσιμο νερό ή νερό με μικρή ροή. Συνεπώς, ιδανικά μέρη θεωρούνται τα έλη, οι βάλτοι, οι ορυζώνες, οι λίμνες, οι δεξαμενές, οι ανοικτοί βόθροι, τα βαρέλια, τα σιντριβάνια, μέρη με νερά μικρής ροής, τα πιατάκια της γλάστρας, αλλά και οποιοδήποτε φυσικό ή τεχνητό μέρος, που κρατά νερό στάσιμο, ακόμη και σε πολύ μικρή ποσότητα.
Αποφυγή των κουνουπιών στους εξωτερικούς χώρους
Διατήρηση όλων των δοχείων νερού ή άλλων υγρών ανάποδα ώστε να μη μαζεύουν νερό της βροχής ή κάλυψη των δοχείων τα οποία χρησιμοποιούνται ειδικά για την φύλαξη νερού (π.χ. πηγάδια) με κατάλληλα εφαρμοστά καπάκια.
Απομάκρυνση ή κάλυψη των μεταχειρισμένων και μη χρησιμοποιούμενων ελαστικά αυτοκινήτων.
Καθαρισμός στα λούκια της βροχής από τα φύλλα, ώστε να μην υπάρχει στάσιμο νερό.
Κάλυψη των αγωγών εξαερισμού των βόθρων με κατάλληλες σήτες.
Τακτικός καθαρισμός στις ποτίστρες των ζώων και ανανέωση του νερού.
Επισκευή στις βρύσες της αυλής μας που στάζουν.
Αντικατάσταση των …