Νέα – Ανακοινώσεις

Συνάντηση εργασίας στο αρχαίο θέατρο Καβιρείου στη Θήβα.

Δείτε εδώ πλούσιο φωτογραφικό υλικό

Ιστορική στιγμή για την πόλη οι ανασκαφές στο μνημείο.

Το αρχαίο θέατρο και ιερό “Καβίρειο”, που βρίσκεται περίπου 5χλμ δυτικά των Θηβών, επισκέφτηκαν, την Τετάρτη 5 Νοεμβρίου, ο Πρόεδρος του μη κερδοσκοπικού σωματείου “Διάζωμα- Πολίτες για τα Αρχαία Θέατρα” κ. Σταύρος Μπένος, ο Δήμαρχος Θηβαίων κ. Σπύρος Νικολάου και η Έφορος της Θ’ ΕΠΚΑ κα Αλεξάνδρα Χαραμή, προκειμένου να δουν από κοντά τις ανασκαφικές εργασίες που πραγματοποιούνται στο μνημείο.

Η συνάντηση εργασίας έρχεται να επιβεβαιώσει τη σύμπραξη αυτοδιοίκησης, αρχαιολογίας και του σωματείου “Διάζωμα” με σκοπό την ανάδειξη αυτού του σπουδαίου μνημείου, άγνωστο σε πολλούς ακόμα, που θα συγκλονίσει την κοινωνία μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες.

Το ανασκαφικό έργο που πραγματοποιείται αυτό τον καιρό στο “Καβείριο” αφορά εργασίες αποχωμάτωσης προκειμένου να αναδειχθούν οι αποκαλυφθείσες αρχαιότητες ( ιερό, βωμός, κερκίδες, διαζώματα κ.α) καθώς και να εντοπιστεί το σύστημα απορροής υδάτων για να αξιοποιηθεί με τη σειρά του. Στη συνέχεια οι αρχαιολόγοι θα προχωρήσουν με μελέτες αποτύπωσης και τοπογράφησης του αρχαιολογικού χώρου και του αρχαιολογικού υλικού. Στόχος όλων είναι το μνημείο να αναδειχθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να καταστεί επισκέψιμο και χρήσιμο, αφού όνειρο όλων είναι να ανέβουν και πάλι παραστάσεις σ’ αυτόν τον αρχαιολογικού ενδιαφέροντος χώρο.

Θυμίζουμε ότι το 2012 ο Δήμος Θηβαίων σε συνεργασία με το “Διάζωμα” και τη σύμφωνη γνώμη της αρχαιολογικής υπηρεσίας, ξεκίνησαν μια προσπάθεια ανάδειξης του μνημείου, στα πλαίσια της οποίας ανοίχθηκε ένας κουμπαράς ( τραπεζικός λογαρισμός) προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα για τις εργασίες στο μνημείο. Επίσης, το Δεκέμβρη του 2013 υπεγράφη η προγραμματική σύμβαση ύψους 50.000 ευρώ μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Σ…