Νέα – Ανακοινώσεις

Πραγματοποιήθηκε η επιστημονική ημερίδα για τη σχέση του σύγχρονου άνθρωπου με το θεό

Στο Συνεδριακό Κέντρο της Θήβας πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 19 Νοεμβρίου, η επιστημονική ημερίδα της Εταιρείας Βοιωτικών Μελετών με θέμα : « Ο Σύγχρονος (Νεοτερικός) άνθρωπος και θεός» και ομιλητές τους κ.κ. Δημητρακόπουλο Μιχάλη, καθηγητή φιλοσοφίας στη φιλοσοφική σχολή Αθηνών, με θέμα: “Νίτσε και θεός”, Δεληκωνσταντή Κώστα, καθηγητή φιλοσοφίας στη θεολογική σχολή του πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα: “Νεοτερικός άνθρωπος και χριστιανισμός” και Μπέγζο Μάριο, καθηγητή της φιλοσοφίας της θρησκείας, στη θεολογική σχολή πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα: “Αθεϊσμός και φιλοσοφία της θρησκείας”. Τη συζήτηση διεύθυνε ο Πρόεδρος της εταιρείας Βοιωτικών Μελετών Δρ. Νικόλαος Κόλλιας.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κκ. Ιερώνυμος, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κκ. Γεώργιος, ο β. Επίσκοπος Διαυλείας κκ. Γαβρηίλ, ο Δήμαρχος Θηβαίων κ. Σπύρος Νικολάου, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, ο Βουλευτής κ. Μ. Γιαννάκης, πολιτευτές και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της περιοχής.
Ο κ. Δήμαρχος στον χαιρετισμό του ανέφερε μεταξύ άλλων :
«…Η Εταιρεία Βοιωτικών Μελετών έχει αναδειχθεί μέσα από την πολυετή δράση της σε κορυφαίο πνευματικό φορέα της Βοιωτίας αλλά και πανελλαδικά. Τα συνέδρια, οι εκδόσεις και οι εκδηλώσεις που οργανώνει ο φορέας, αποτελούν πολύτιμη πνευματική και πολιτιστική παρακαταθήκη για τις επερχόμενες γενιές αλλά και σημαντικό εφαλτήριο για κάθε είδους αναζήτηση, έρευνα και επιμόρφωση για όλους τους Βοιωτούς.
Η σημερινή ημερίδα με θέμα «Ο ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ (ΝΕΟΤΕΡΙΚΟΣ) ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΘΕΟΣ» αποτελεί ένα πολυσύνθετο ζήτημα, που πιστεύω ότι έχει απασχολήσει την ανθρωπότητα από καταβολής κόσμου. Όλοι έχουν προβληματισθεί γύρω από τη σχέση θεού ή θεών και ανθρώπων, είτε με τη προσήλωση στην πίστη είτε με την αμφισβήτηση αυτή.
Σε κάθε περίπτωση, όπως μας κληροδότησε και ο φιλόσοφος Σωκράτη…