Νέα – Ανακοινώσεις

Με το «Καβίρειο» έκλεισε το διήμερο για τα 30 χρόνια του «Λάιου»

Τα 30 χρόνια από την ίδρυσή του γιόρτασε ο Σύλλογος Πολιτιστικής Ανάπτυξης «ΛΑΪΟΣ», πραγματοποιώντας εκδηλώσεις το Σαββατοκύριακο 23 και 24 Ιουνίου, με συνδιοργανωτή το Δήμο Θηβαίων και τη συνεργασία της Θ’ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Την πρώτη μέρα οι εκδηλώσεις περιελάμβαναν μελοποιημένη ποίηση, που έπαιξαν και τραγούδησαν μέλη και φίλοι του συλλόγου και απήγγειλε ο ηθοποιός Λάμπρος Τσάγκας, παρουσίαση των χορευτικών τμημάτων του συλλόγου και απονομή τιμητικών αναμνηστικών στα ιδρυτικά μέλη του, ενώ οι παραβρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία στο φουαγιέ του Συνεδριακού Κέντρου Θήβας να θυμηθούν -ή οι νεότεροι να γνωρίσουν -μέσα από φωτογραφικό και έντυπο υλικό τις δράσεις του συλλόγου.

Τη δεύτερη μέρα οι εκδηλώσεις είχαν θέμα το «Ιερό των Καβίρων». Προηγήθηκε επίσκεψη στο αρχαίο θέατρο του Καβιρείου, όπου ο Δήμος Θηβαίων διέθεσε μεταφορικό μέσο στους συμμετέχοντες και ακολούθησε ημερίδα στο Συνεδριακό, με ομιλητές την Προϊσταμένη της Θ’ΕΠΚΑ κ. Αλ.Χαραμή, τον Πρόεδρο του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ-Πολίτες για τα Αρχαία Θέατρα» κ. Στ. Μπένο, τον Πρόεδρο του «Λάιου» κ. Αν. Φρούσιο και τον Λυκειάρχη του 2ου Λυκείου Θήβας κ. Δ.Μάρκου.

Η κ. Χαραμή παρουσίασε τις ανασκαφές που έχουν γίνει στο χώρο, τις ενέργειες της Εφορίας Αρχαιοτήτων για την προστασία του και το ευρωπαϊκό διακρατικό πιλοτικό πρόγραμμα πυροπροστασίας αρχαιολογικών χώρων “FIRESENSE”.

Ο κ. Μπένος, αναφέρθηκε στο ρόλο των πολιτών για την ανάδειξη των Μνημείων και ανέπτυξε τις πρακτικές που ακολουθεί το «ΔΙΑΖΩΜΑ» στην ανάδειξη άλλων Θεάτρων της χώρας, τονίζοντας τη σπουδαιότητα του Καβιρείου. Πρότεινε δε τρόπους, ώστε μέσα από την συνεργασία του Δήμου Θηβαίων, της Θ΄ΕΠΚΑ, του «ΛΑΪΟΥ» και άλλων φορέων της περιοχής να αναζητηθούν πηγές χρηματοδότησης για τη συντήρηση και ανάδειξη του μνημείου.

Στην ημερίδα παραβρ…