Νέα – Ανακοινώσεις

Με νταούλια και πίπιζες ολοκληρώθηκαν οι Αποκριάτικες Εκδηλώσεις 2013 του Δήμου Θηβαίων !

Με την τέλεση του Βλάχικου Γάμου στη Θήβα και το γλέντι υπό τους ήχους του νταουλιού και τις πίπιζας, ολοκληρώθηκαν και φέτος οι Αποκριάτικες Εκδηλώσεις 2013 που διοργάνωσε ο Δήμος Θηβαίων με τον Δημοτικό Οργανισμό Θήβας και τον παραδοσιακό σύλλογο «Ο Βλάχικος Γάμος Θήβας»

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το Σάββατο με το Παιδικό Αποκριάτικο Πάρτι στην Κεντρική Πλατεία της Θήβας, που πραγματοποιήθηκε παρά το ψιλόβροχο. Την αποκριάτικη γιορτή πλαισίωσαν «οι Αμπάρτζαλοι» με ξυλοπόδαρους, κλόουν και καρτούν που διασκέδασαν τα παιδάκια.

Την Κυριακή της Τυρινής, με σύμμαχο τον καλό καιρό, πραγματοποιήθηκαν στα Βάγια «Το Γαϊτανάκι» από τη νεολαία και τους μαθητές των Βαγίων, παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια από το Σύλλογο Γυναικών Βαγίων «Η ΣΦΙΓΓΑ», το Παιδικό Χορευτικό Τμήμα Βαγίων, το Σύλλογο Σαρακατσαναίων Θήβας «ΤΑ ΚΟΝΑΚΙΑ» και το Χορευτικό Μαυροματίου και φυσικά ο παραδοσιακός βλάχικος γάμος «Το Φλάμπουρο της Τιμής» με τη συμμετοχή των κατοίκων και κυρίως της νεολαίας των Βαγίων!

Τη σκυτάλη παρέλαβαν οι συμμετέχοντες στο έθιμο του Βλάχικου Γάμου της Θήβας! Από το μεσημέρι, οι παρέες των Βλάχων γύριζαν τις γειτονιές της πόλης των Θηβών μαζεύοντας τα παλικάρια του «μπουλουκιού». Το απόγευμα συγκεντρώθηκαν στον πεζόδρομου της Επαμεινώνδα και στην πλατεία, όπου γιόρτασαν μέχρι το βράδυ με χορούς και τραγούδια το Προξενιό και τα Αρραβωνιάσματα! Ο καιρός ήταν καλός και έτσι πλήθος κόσμου, Θηβαίοι και επισκέπτες, συμμετείχαν στο έθιμο χορεύοντας και διασκεδάζοντας παρέα με τους Βλάχους.

Την επόμενη μέρα , Καθαρά Δευτέρα το πρωί, τα «μπουλούκια» των Βλάχων συγκεντρώθηκαν και πάλι στον πεζόδρομο της οδού Επαμεινώνδα για τις στερνές σκοτούρες της γαμήλιας «πομπής» και της τελετής του «γάμου»….

Παράλληλα, στις Πλαταιές Θηβών πραγματοποιούνταν η «Γιορτή της Φασολάδας»! Τα καζάνια άναψαν από το πρωί για να…