Νέα – Ανακοινώσεις

Με λαμπρότητα και επισημότητα γιόρτασε η Θήβα τον Πολιούχο της Αγ. Ιωάννη Καλοκτένη

Με λαμπρότητα και επισημότητα γιόρτασε η Θήβα τον Πολιούχο της Αγ. Ιωάννη Καλοκτένη

Με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκαν και φέτος οι θρησκευτικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό του Πολιούχου των Θηβών Αγίου Ιωάννη του Καλοκτένη, Μητροπολίτη Θηβών και Έξαρχου πάσης Βοιωτίας.

Παραμονή της εορτής του Αγίου (28 Απριλίου) τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον ομώνυμο Ιερό Ναό και ανήμερα ( 29 Απριλίου) η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία με τη συμμετοχή των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ, Καρπενησίου κ. Γεωργίου, Θηβών & Λεβαδείας κ. Γεωργίου και του Ιερού Κλήρου, τους ύμνους της οποίας απέδωσαν χοροί Ιεροψαλτών. Ακολούθησε η Λιτάνευση της Εικόνος του Αγίου στους κεντρικούς δρόμους της πόλης παρουσία Πολιτικών, Τοπικών, Περιφερειακών και Στρατιωτικών αρχών του Νομού με τη συνοδεία τιμητικού αγήματος του ΚΕΠΒ Θήβας και της Φιλαρμονικής.

Ο Δήμαρχος Θηβαίων κ. Σπύρος Νικολάου, σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ευχήθηκε απευθυνόμενος σε όλους τους Δημότες: «Χρόνια Πολλά στη Θήβα μας, χρόνια πολλά σε όλους τους δημότες μας με υγεία και ευτυχία. Εύχομαι ο ?γιος να μας δίνει δύναμη, για να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες της καθημερινότητας και φώτιση για να προοδεύουμε ως άτομα και ως κοινωνία ».

Λίγα λόγια για τον ?γιο Ιωάννη τον Καλοκτένη

Ο ?γιος Ιωάννης γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη κατά τα μέσα του 12ου αιώνα, από γονείς πλούσιους και ευσεβείς, τον Κωνσταντίνο Καλοκτένη και τη Μαρία, που τον ανέθρεψαν εν πάση παιδεία και νουθεσία Κυρίου.

Από μικρός έδειξε κλήση στα θεία και υπήρξε άριστος μαθητής. Όταν μεγάλωσε έγινε μοναχός και μόναζε σε κάποια Μονή της Κωνσταντινούπολης. Από εκεί τον εξέλεξαν, για τις μεγάλες του ικανότητες και αρετές, Μητροπολίτη Θηβών και Έξαρχο πάσης Βοιωτίας.

Όταν ο Καλοκτένης χειροτονήθηκε Μητροπολίτης, …