Νέα – Ανακοινώσεις

Με επιτυχία η μουσική εκδήλωση-αφιέρωμα στην παράδοση του τόπου του Λάμπρου Λιάβα

Δείτε εδώ φωτογραφίες

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, την Παρασκευή 22 Μαΐου στο Συνεδριακό Κέντρο της ΔΗ.Κ.Ε.Θ., η συναυλία-αφιέρωμα στη μουσική παράδοση της περιοχής, στα πλαίσια της ολοκλήρωσης της παρουσίασης στη Θήβα της κινητής έκθεσης του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης και Ελληνικών Μουσικών Οργάνων- Συλλογή Φοίβου Ανωγειανάκη, την επιστημονική επιμέλεια της οποία είχε ο καθηγητής μουσικολογίας του Παν/μίου Αθηνών κ. Λάμπρος Λιάβας.

Ο κ. Λιάβας στην αρχή της εκδήλωσης παρουσίασε τον απολογισμό των επιτυχημένων επιμορφωτικών δράσεων, που συνόδεψαν την κινητή έκθεση (σεμινάριο για εκπαιδευτικούς, επισκέψεις σχολείων, διαγωνισμός ζωγραφικής, συνεργασία με ΚΑΠΗ και τοπικούς πολιτιστικούς φορείς).

Ακολούθησε το αφιέρωμα στην μουσική παράδοση με τη συμμετοχή : της Χορωδίας του Συλλόγου Φίλων Παραδοσιακή Μουσικής (με την επιμέλεια του κ. Παπαναστασίου Σωτήρη) που συνέπραξε με τη χορωδία του Συλλόγου Ιεροψαλτών Θήβας “Ο Ευαγγελιστής Λουκάς” (με την επιμέλεια του κ. Τσαρουχά Αντώνη), των τραγουδιστικών ομάδων των ΚΑΠΗ Θήβας και Βαγίων (με την επιμέλεια του κ. Δέδε Κώστα) και της Σχολής Παραδοσιακής Μουσικής και Τραγουδιού του Ιερού Ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών Σχηματαρίου (με την επιμέλεια του κ. Σέρπη Γιώργου), τα παιδιά της οποίας ομολογουμένως “έκλεψαν” την παράσταση, με την αρτιότητα της χορωδιακής εκτέλεσης των τραγουδιών και τις δεξιότητές τους στα παραδοσιακά όργανα (σαντούρι, ταμπουρά, ούτι κα).

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε επίσης στην παράδοση των πνευστών λαϊκών μουσικών οργάνων, της πίπιζας και του κλαρίνου, και στους σημαντικούς δεξιοτέχνες που διακρίθηκαν στα γλέντια και τα πανηγύρια της ευρύτερης περιοχής, με τον κ. Σοφό Νίκο (πίπιζα) και τον κ. Μπεθάνη Ζωγράφο (νταούλι) να υπενθυμίζουν στους παρευρισκόμενους, ότι στην αρχαιότητα οι αυλητές της Θήβας θεωρούνταν ονομαστοί σε όλη την Ελλάδα. Κάτι …