Νέα – Ανακοινώσεις

Με επιτυχία η ημερίδα στη Θήβα για τα Λαϊκά Δρώμενα

Τα λαϊκά δρώμενα ως πολιτιστικό πόρο, τη διατήρηση και τη διαχείρισή τους πραγματεύτηκαν με επιτυχία οι συμμετέχοντες στην ημερίδα, που συνδιοργάνωσαν ο Δημοτικός Οργανισμός του Δήμου Θηβαίων, ο Παραδοσιακός Σύλλογος του Βλάχικου Γάμου Θήβας και το κέντρο ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών με τίτλο : «Διαβατήρια ευετηρικά δρώμενα. Παλαιές μορφές-Σύγχρονοι προβληματισμοί-Νέες ερμηνείες», στις 17 Σεπτεμβρίου στα πλαίσια των Πινδαρείων 2011.

Στόχος της ημερίδας ήταν μέσα από την συμβολή ειδικών επιστημόνων, τη συζήτηση με το κοινό και τους φορείς που έχουν πάρει στους ώμους τους την παράδοση και τη διαχείρισή της να βγουν χρήσιμα συμπεράσματα για το μέλλον και σε ότι αφορά το έθιμο του Βλάχικου Γάμου στη Θήβα, να αναδειχτεί η σημαντικότητα του προκειμένου ν’ αναδειχτεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

«Η ανάγκη της επιστημονικής διερεύνησης του εθίμου του Βλάχικου Γάμου, η οποία θα επιχειρηθεί μέσα από τη σημερινή ημερίδα, αποτελεί κορυφαίας σημασίας ανάγκη, προκειμένου να εμβαθύνουμε στις αξίες που πρεσβεύουν τα παραδοσιακά έθιμα, όπως ο Βλάχικος Γάμος, αλλά και τις ρίζες τους. Η απόκτηση της ειδικότερης γνώσης επ’ αυτών των ζητημάτων θα συμβάλλει πολλαπλά στην διατήρηση και εξέλιξη των εθίμων αυτών, καθώς θα θέσει τις βάσεις για την απόδοση της παράδοσης αλώβητης στις επερχόμενες γενεές» λέει χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Θηβαίων κ. Σπ. Νικολάου «είναι ιδιαιτέρως σημαντικό ότι η συζήτηση γύρω από το χαρακτήρα του Βλάχικου Γάμου, πάγιο αίτημα των Θηβαίων και κυρίως των συμμετεχόντων σε αυτόν, πλέον αποκτά και επιστημονικές διαστάσεις, ενισχύοντας την ύπαρξη και το χαρακτήρα του καθαρώς Ελληνικού και Θηβαϊκού αυτού εθίμου, ανάγοντάς το πλέον σε κορυφαίο θεσμό της πόλης μας. Θα ήθελα εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου προς τους διοργανωτές και να ευχαριστήσω για την παρουσία τους εδώ τους εκλεκτούς επιστήμονες, οι οποίοι θα δ…