Νέα – Ανακοινώσεις

Κλιματιζόμενοι χώροι και μέτρα αντιμετώπισης του καύσωνα

Σύμφωνα με Έκτακτο Δελτίο Πρόγνωσης Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της ΕΜΥ, οι υψηλές θερμοκρασίες στη χώρα μας θα εξακολουθήσουν και τις επόμενες 6 με 7 ημέρες. Ειδικότερα η μέγιστη θερμοκρασία στη Στερεά Ελλάδα δεν αποκλείεται να αγγίξει και τους 41 βαθμούς Κελσίου.

Γι’ αυτό το λόγο o Δήμος Θηβαίων ενημερώνει τους δημότες τους και ειδικότερα όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, να εφαρμόζουν σχολαστικά όλα τα μέτρα πρόληψης των επιπτώσεων από τον καύσωνα και να αποφεύγουν κατά το δυνατόν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Αναλυτικά συνίσταται :

1) Να αποφεύγεται η έκθεση στο ηλιακό φως. Οι πολίτες θα πρέπει να αναζητούν σκιερά και δροσερά μέρη, να προτιμούν τα ανοιχτόχρωμα ρούχα και να καλύπτουν το κεφάλι τους (χρησιμοποίηση καπέλου, κ.λπ.)
2) Να αποφεύγεται η βαριά σωματικά εργασία,.
3) Να πίνουν άφθονα υγρά, κατά προτίμηση νερά και φυσικούς χυμούς.
4) Να αποφεύγονται τα οινοπνευματώδη ποτά.
5) Να διατρέφονται με ολιγοθερμική δίαιτα, η οποία θα περιλαμβάνει κυρίως λαχανικά και φρούτα πάσης φύσεως με περιορισμό λιπαρών.
6) Να γίνονται συχνά λουτρά με καταιωνιστήρες ( ντους).
7) Τα βρέφη και τα παιδιά να ντύνονται όσο γίνεται πιο ελαφριά. Όταν κάνει ζέστη, να προσφέρονται συχνά εκτός από γάλα και υγρά, όπως νερό κ.λπ.
8) Περισσότερη προσοχή να δοθεί στις καλούμενες ομάδες υψηλού κινδύνου του καύσωνα (όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, όλα τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα και λαμβάβουν φάρμακα. Ιδιαίτερα κατά την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών περιβάλλοντος θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους για την ενδεχόμενη ελάττωση της δοσολογίας).

Η εφαρμογή των ανωτέρω μέτρων πρόληψης είναι σημαντική καθώς μπορεί κατά τη διάρκεια του καύσωνα να δημιουργηθούν παθολογικές καταστάσεις με συμπτώματα όπως : λιποθυμία, πτώση αρτηριακής πίεσης, εμετοί, ταχυπαλμία. Επίσης και σύνδρομο θερμοπληξίας με σπασμούς, αυξημένη θερμοκρασία σώματος ακόμη και έμφραγμα. Σε μια τέτοι…