Νέα – Ανακοινώσεις

Θήβα: Εορτασμός Ημέρας Μνήμης και Τιμής της Μικράς Ασίας

Θήβα: Εορτασμός Ημέρας Μνήμης και Τιμής της Μικράς Ασίας

Με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβών & Λεβαδείας κ.κ. Γεώργιου, επιμνημόσυνη δέηση- τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων Μικρασιατών Θήβας στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2018, ο επίσημος εορτασμός της Ημέρας Μνήμης και Τιμής της Μικράς Ασίας , που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Θηβαίων, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ι.Ν. Αγ. Κωνσταντίνου & Έλένης και η Ένωση Μικρασιατών Θήβας, παρουσία πολιτικών και στρατιωτικών αρχών της πόλης.
Δάφνινα στεφάνια κατέθεσαν ο Βουλευτής Βοιωτίας κ. Νικόλαος Θηβαίος, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας κ. Γιώργος Ψυχογιός, ο Αντιδήμαρχος Θηβαίων κ.Σπύρος Κίτσος, ο Ανώτερος Διοικητής Φρουράς και Διοικητής του ΚΕΠΒ Θήβας Ταξίαρχος κ.Αθανάσιος Αλεξόπουλος και εκ μέρους της Ένωσης Μικρασιατών Θήβας ο κ. Ιωάννης Γκόγκος.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας η Ένωση Μικρασιατών Θήβας πραγματοποίησε επετειακή εκδήλωση για τα 96 χρόνια μνήμης στο πλαίσιο των “Ιωνικών Ημερών Πολιτισμού και Παράδοσης”, στο Συνεδριακό Κέντρο Θήβας, παρουσιάζοντας τα πρώτα χρόνια των Μικρασιατών στην Θήβα μέσα από οπτικοακουστικό υλικό από το χρονικό της καταστροφής, της άφιξής τους στην περιοχή της Θήβας και τραγούδια από τις αλησμόνητες πατρίδες, με την συμμετοχή των Ενοριών Αγ. Γεωργίου και Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης.
Η 14η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί, ως Ημέρα Εθνικής Μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό κράτος. Για την πόλης της Θήβας είναι μια μέρα σπουδαίας σημασίας καθώς φιλοξένησε Έλληνες πρόσφυγες της Μικράς Ασίας, που με αγώνες και κόπους κατάφεραν να δημιουργήσουν τις νέες συνθήκες ζωής τους στο “Συνοικισμό”, μετατρέποντάς τον στη συνέχεια σε εστία παράδοσης και πολιτισμού.
Το πέρασμα του χρόνου, δεν είναι ικανό…