Νέα – Ανακοινώσεις

Επιστολή Δημάρχου Θηβαίων στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την οριοθέτηση περιοχών με φυσικούς περιορισμούς

Επιστολή Δημάρχου Θηβαίων στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την οριοθέτηση περιοχών με φυσικούς περιορισμούς

Επιστολή στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρο Αραχωβίτη απέστειλε ο Δήμαρχος Θηβαίων κ. Σπύρος Νικολάου, με αφορμή τη διαβούλευση για την “Οριοθέτηση περιοχών με φυσικούς περιορισμούς (εκτός των ορεινών)”, σύμφωνα με την οποία αποκλείονται οι μειονεκτικές περιοχές του Δήμου Αμπελοχωρίου, Ελεώνος, Ελλοπίας, Βαγίων, Καπαρελλίου, Λεύκτρων, Λουτουφίου, Μελισσοχωρίου, Μουρικίου, Νεοχωρακίου, Ξηρονομής, Πλαταιών και Υπάτου (οδηγία 75/268/ΕΟΚ). Παράλληλα ο Δήμος συμμετείχε και στην ηλεκτρονική διαβούλευση υποβάλλοντας τις απόψεις του.
Ο εν λόγω αποκλεισμός θα έχει ως συνέπεια αφενός πλήθος γεωργών και κτηνοτρόφων να μην μπορεί να λάβει στο μέλλον την εξισωτική αποζημίωση, που ήδη τα τελευταία χρόνια είναι μειωμένη κατά 50% αφετέρου αρνητικές επιπτώσεις στα προγράμματα “Νέων Αγροτών” και “Σχεδίων Βελτίωσης”. Μοιραία επομένως θα σταματήσει στο απώτερο μέλλον η αγροτική δραστηριότητα στην περιοχή και οι κοινότητες να ερημώσουν.

Ακολουθεί η επιστολή του Δημάρχου:
“Κύριε Υπουργέ
Σύμφωνα με την οδηγία 75/268/ΕΟΚ, στις μειονεκτικές περιοχές του Δήμου Θηβαίων περιλαμβάνονται οι κοινότητες: Αμπελοχωρίου, Ελεώνος, Ελλοπίας, Βαγίων, Καπαρελλίου, Λεύκτρων, Λουτουφίου, Μελισσοχωρίου, Μουρικίου, Νεοχωρακίου, Ξηρονομής, Πλαταιών και Υπάτου.
Η έννοια των μειονεκτικών περιοχών εισήχθη «για να εξασφαλίζεται η συνέχιση της γεωργικής δραστηριότητος και με αυτόν τον τρόπο η διατήρηση ενός ελαχίστου ορίου πυκνότητος πληθυσμού ή η συντήρηση της υπαίθρου σε ορισμένες μειονεκτικές περιοχές» και με απώτερο σκοπό «να ευνοήσει τις γεωργικές δραστηριότητες και να βελτιώσει το εισόδημα των γεωργών σ’ αυτές τις περιοχές».