Νέα – Ανακοινώσεις

Απάντηση Δημάρχου Θηβαίων σε δημοσιεύματα του Δημ. Συμβούλου κ. Σκούμα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι υψίστης σημασίας, τόσο για την ποιότητα ζωής των κατοίκων, όσο και για την προστασία του ήδη επιβαρυμένου περιβάλλοντος.

Η αρχή αυτή θα πρέπει να γίνεται σεβαστή από όλους τους πολίτες και δεν θα πρέπει να αποτελεί εφαλτήριο άσκησης μικροπολιτικής.
Σχετικά με τις απόψεις του κ. Σκούμα στα Δελτία τύπου στις 31/7 και 14/8 ότι οι απαντήσεις για την ΔΕΠΟΔΑΘ παραπέμπονται σε ¨μελλοντική συνεδρίαση της ΔΕΠΟΔΑΘ¨, και ¨αντί απαντήσεων δημιουργία σύγχυσης¨ θεωρούμε ότι είναι εσφαλμένες για τους εξής λόγους:

α. Η ΔΕΠΟΔΑΘ έχει ήδη υποβάλει πρόταση για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων βασισμένη στον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) σε ήδη ανοικτή πρόσκληση του Υπουργείου στα πλαίσια μετατροπής του υπάρχοντος ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ. Είναι γνωστό ότι η κάθε υπηρεσία που ανακοινώνει πρόσκληση υποβολής προτάσεων για το οποιοδήποτε θέμα, προφανώς καθορίζει, τόσο το αντικείμενο της πρόσκλησης, όσο και τους όρους αυτής. Αυτό ο κ. Σκούμας, ως πρώην Δήμαρχος και πρώην Πρόεδρος της ΔΕΠΟΔΑΘ, όφειλε να το γνωρίζει. Δηλαδή η υποβαλλόμενη πρόταση θα έπρεπε να οδηγεί στη μετατροπή του υπάρχοντος ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ. Σε ότι αφορά την εφαρμογή του ΠΕΣΔΑ, η χωροθέτηση , ο αριθμός των κυττάρων και η εξέλιξη σε ΧΥΤΥ προκαθορίζονταν στην αρχική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου επί Δημαρχίας του. Για οποιοδήποτε αλλαγή ή τροποποίηση που θα αφορά τον εν λόγω σχεδιασμό ή την υλοποίηση του ΠΕΣΔΑ θα επανέλθει στα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων μελών της ΔΕΠΟΔΑΘ. Επομένως σταθερά πρακτικά και με σεβασμό στο περιβάλλον της περιοχής μας συνεχίζουμε την υλοποίηση των επόμενων βημάτων του ΠΕΣΔΑ, συνεχίζουμε αυτό που πιστεύουμε ότι είχε σχεδιάσει και αποφασίσει το 2003 ως Δήμαρχος και Πρόεδρος της ΔΕΠΟΔΑΘ μετά τη χωροθέτηση του ΧΥΤΑ στη Θήβα. Γιατί λοιπόν εγκαλεί τη ΔΕΠΟΔΑΘ για τις ενέργειές της και προσπαθεί συνεχώς να παραπληροφορεί το…