Νέα – Ανακοινώσεις

Αναβίωσαν και φέτος με επιτυχία τα «Βάρβαρα».

Πλημμύρισε από κόσμο, το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου, η πλατεία του Συνοικισμού, όπου πραγματοποιήθηκε για έβδομη συνεχή χρονιά η αναβίωση του Μικρασιάτικου Εθίμου «Βάρβαρα», με μεγάλη επιτυχία από την Ένωση Μικρασιατών Θήβας.

Η φωτιά άναψε από νωρίς το απόγευμα, με Μικρασιατικά τραγούδια και οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τα «Βάρβαρα» (γλυκό με πρώτη ύλη το σιτάρι), λουκουμάδες, παραδοσιακά γλυκά και εδέσματα που παρασκεύασαν οι γυναίκες του Συλλόγου, ενώ ακολούθησε παραδοσιακό γλέντι με χορό και τραγούδια της Μ.Ασίας.

Πρόκειται για ένα έθιμο 2500 χρόνων, προς τιμήν της Εκάτης και της Δήμητρας που στην Ιωνική γη γιόρταζαν τα «πολυσπόρια» όπως ονομάζονταν στην αρχαιότητα, ξορκίζοντας τις αρρώστιες. Αργότερα οι Μικρασιάτες συνέχισαν αυτό το έθιμο στα τρίστρατα των χωριών και πόλεων της Μ. Ασίας και σχετίστηκε με την γιορτή της Αγίας Βαρβάρας και την βοήθεια της να γλιτώσουν από της μολυσματικές ασθένειες της εποχής.

Στην εκδήλωση αναβίωσης του εθίμου παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Θηβαίων κ. Σπ. Νικολάου, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι, στηρίζοντας τα ήθη και τα έθιμα του τόπου.