Νέα – Ανακοινώσεις

Ένταξη Δήμου Θηβαίων στο πιλοτικό πρόγραμμα HELIOS του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής

Ένταξη Δήμου Θηβαίων στο πιλοτικό πρόγραμμα HELIOS
του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής

Την ένταξη του Δήμου Θηβαίων στο πιλοτικό πρόγραμμα HELIOS (HELlenic IntegratiOn System) συνυπέγραψε ο Δήμαρχος Θηβαίων κ. Σπύρος Νικολάου, την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018 στο Υπουργείο Εσωτερικών, παρουσία του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γ. Μουζάλα και του Υφυπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γ. Μπαλάφα.

Πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα που στοχεύει στην εφαρμογή ολοκληρωμένων πολιτικών ένταξης των αναγνωρισμένων προσφύγων και αιτούντων άσυλο. Υλοποιείται υπό το συντονισμό του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής σε συνεργασία με τους Δήμους Θηβαίων και Λεβαδεών και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει την 1η Μαρτίου και θα αξιοποιήσει μέτρα που υλοποιούνται ήδη, όπως η εκπαίδευση, η χρηματική βοήθεια, η στέγαση, συνδυάζοντάς τα με νέες υποστηρικτικές δράσεις σχετικά με την επαγγελματική ζωή, τους κοινωνικούς δεσμούς και την κοινωνική συμμετοχή.

Κατά την πιλοτική φάση, οι δράσεις θα αφορούν ένα δείγμα πληθυσμού προσφύγων και μεταναστών, από τους δύο Δήμους, στους οποίους προσφέρονται διαφορετικές επιλογές στέγασης, δηλαδή Ανοιχτή Δομή Φιλοξενίας στη Θήβα και διαμερίσματα στη Λιβαδειά. Στο πρόγραμμα η Δομή της Θήβας περιλαμβάνει 10 οικογένειες (40 άτομα).

Η αρχική διάρκεια του προγράμματος έχει οριστεί σε έξι μήνες, με δυνατότητα επέκτασης για ακόμη έξι μήνες, εφόσον κριθεί απαραίτητη η παράτασή του και εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση.

Στόχος του πιλοτικού προγράμματος είναι να δημιουργήσει ένα μοντέλο ένταξης προσφύγων και μεταναστών που να μπορεί να εφαρμοστεί στο σύνολο της Επικράτειας.

Ο Δήμαρχος Θηβαίων κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος, δήλωσε:

“Στο Δήμο Θηβαίων λειτουργεί ένα κέντρο πρότυπο, στη δημιουργία του οποίου συμμετείχαμε …