Ο Δήμος Θηβαίων υλοποιεί Πρόγραμμα Διαχείρισης των Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς, το οποίο αφορά κυρίως στη διαχείριση των αδέσποτων σκυλιών.
Υπεύθυνοι για την υλοποίηση του Προγράμματος είναι το Τμήμα Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης, η Πενταμελής Επιτροπή Παρακολούθησης του Προγράμματος Διαχείρισης των Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς (αποτελούμενη από δύο εκπροσώπους φιλοζωικών σωματείων, έναν κτηνίατρο, έναν εκπαιδευτή και ελλείψει αυτού έναν εκπρόσωπο του Δήμου και από έναν εκπρόσωπο του Δήμου) και η Ειδική Τριμελής Επιστημονική Επιτροπή (αποτελούμενη από κτηνιάτρους).
Συνοπτικά, το Πρόγραμμα καλύπτει:
- την περισυλλογή των ζώων από κατάλληλα εκπαιδευμένα συνεργεία
- τη μεταφορά τους σε αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις προσωρινής φιλοξενίας
- τη σήμανση και την καταγραφή τους στη Βάση Δεδομένων του ΥΠΑΑΤ
- τον εμβολιασμό
- την αποπαρασίτωση, τη στείρωσή τους, την εξέτασή τους για Leismania spp.,
- την θεραπεία ιάσιμων νοσημάτων, την παρακολούθηση των λυσσύποπτων και των επιθετικών ζώων και την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών.
- Τα ζώα, που περισυλλέγονται, επανατοποθετούνται βάσει του νόμου, εκτός και αν κριθούν ως επικίνδυνα.
ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΥΛΙΚΟ, ΠΟΥ ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ:
Νομοθεσία: nomos4039_adespota , nomos4235_110214
Λεισμανίαση: leismaniasi-public
ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΣΥΝΑΦΕΣ ΘΕΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΕ ΤΟ ΑΡΜΟΔΙΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ ΣΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ: 2262350667, 2262350674.
ΣΥΝΤΟΜΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:
Το πρόβλημα της εγκατάλειψης των αδέσποτων ζώων είναι μια θλιβερή πραγματικότητα με μεγάλες διαστάσεις. Τα υψηλά ποσοστά εγκατάλειψης ευθύνονται για την αύξηση του αριθμού των αδέσποτων ζώων.
Η ΥΙΟΘΕΣΙΑ ΕΝΟΣ ΑΔΕΣΠΟΤΟΥ ΖΩΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΞΗ, ΠΟΥ ΔΗΛΩΝΕΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ, ΑΚΡΙΒΩΣ, ΕΠΕΙΔΗ ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΣΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ.
Αδέσποτο ζώο συντροφιάς είναι κάθε ζώο συντροφιάς, το οποίο είτε δεν έχει κατοικία, είτε βρίσκεται έξω από τα όρια της κατοικίας του ιδιοκτήτη, του κατόχου, του συνοδού ή του φύλακά του και δεν τελεί υπό την άμεση επίβλεψη και τον έλεγχό τους. Τα περισσότερα αδέσποτα ζώα ξεκινούν τη ζωή τους ως ζώα συντροφιάς, μόνο και μόνο για να εγκαταλειφθούν στη συνέχεια από τους ιδιοκτήτες τους, οι οποίοι τα είχαν αρχικώς αποκτήσει, είτε διότι δεν έλαβαν υπόψη τους τις υποχρεώσεις και τις απαιτήσεις, που εγείρει η φροντίδα τους, είτε με αυξημένη συχνότητα τα τελευταία χρόνια, διότι δεν έχουν πλέον την οικονομική δυνατότητα να τα συντηρήσουν, ή να τα θεραπεύσουν. Η εγκατάλειψη αυτή είναι μια τραυματική εμπειρία, καθώς τα ζώα αναπτύσσουν έντονα συναισθήματα αφοσίωσης και αγάπης για τον ιδιοκτήτη τους.
ΕΑΝ ΑΔΥΝΑΤΕΙΤΕ ΝΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΕΤΕ ΤΟ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΟ ΣΑΣ ΜΗΝ ΤΟ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΕΤΕ.
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΕ ΤΟ ΑΡΜΟΔΙΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ.
Σημαντικά προβλήματα ανακύπτουν από την αύξηση του πληθυσμού των αδέσποτων. Τα αδέσποτα ζώα, άθελά τους, γίνονται φορείς ασθενειών, οι οποίες μπορούν να μεταφερθούν και στον άνθρωπο. Η διαρκής περιπλάνησή τους στους δρόμους, συχνά οδηγεί στην πρόκληση τροχαίων ατυχημάτων, ενώ η αδυναμία εύρεσης τροφής τα οδηγεί συχνά στους κάδους σκουπιδιών, με αποτέλεσμα τη διασπορά σκουπιδιών γύρω από τους κάδους και την επιβάρυνση του περιβάλλοντος χώρου από αυτά και από τα περιττώματά τους. Η δημιουργία αγελών, συχνά προκαλεί σοβαρά προβλήματα στους δημότες, διότι τα ζώα τείνουν να εκδηλώνουν επιθετικότητα, όταν οργανώνονται σε αγέλη.
Τα προβλήματα, που ανακύπτουν από την αύξηση του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων, χρησιμοποιούνται συχνά, ως άλλοθι, για τη συγκάλυψη και την ανοχή περιστατικών κακοποίησης των ζώων, με τις καταγγελίες για κακοποίηση αδέσποτων ζώων, να εμφανίζουν ανοδική τάση. Τα αισθήματα μίσους, προς τα αδέσποτα ζώα, συνήθως εκδηλώνονται με την άμεση άσκηση βίας σε αυτά, με το πέταγμα νεογέννητων γατιών ή κουταβιών σε κάδους απορριμμάτων, ή με την προσπάθεια δηλητηρίασης των ζώων. Οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία, τότε είναι μεγάλοι και είναι είτε άμεσοι (πχ. εκδήλωση επιθετικότητας από τα φοβισμένα ζώα προς τους ανθρώπους, ή κατανάλωση δηλητηρίων συνήθως από παιδιά), είτε έμμεσοι (πχ. πτώματα ζώων στους δρόμους ή σε κάδους σκουπιδιών). Η κακοποίηση των ζώων, τιμωρείται αυστηρά από το νόμο. Γι’ αυτό:
ΕΑΝ ΓΙΝΕΤΕ ΜΑΡΤΥΡΑΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΠΟΙΟΥ ΖΩΟΥ, ΜΗ ΔΙΣΤΑΣΕΤΕ ΝΑ ΠΡΟΒΕΙΤΕ ΣΕ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΣ Ή ΣΕ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΡΧΗ.
ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ, ΠΟΥ ΠΡΟΒΑΙΝΟΥΝ ΣΕ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΖΩΩΝ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΠΡΟΒΕΙ Ή ΔΥΝΑΤΑΙ ΝΑ ΠΡΟΒΟΥΝ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΩΝ.
Η ΑΝΤΙΦΑΣΗ: Έχει, επιστημονικά, τεκμηριωθεί η σημαντική, θετική, επίδραση της συντροφιάς των κατοικίδιων στον άνθρωπο. Τα κατοικίδια συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της μοναξιάς, στη μείωση του στρες και της κατάθλιψης στους ενήλικες, στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κοινωνικής απομόνωσης, στην αντιμετώπιση ψυχικών διαταραχών, στην εκμάθηση τρόπων επικοινωνίας στα παιδιά, στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης αλλεργιών στα παιδιά, στη βελτίωση της φυσικής κατάστασης των ιδιοκτητών τους (βόλτες, παιχνίδια), στη βελτίωση της ψυχικής υγείας των ηλικιωμένων (συχνά τα κατοικίδια δίνουν ένα “σκοπό” στη ζωή των ηλικιωμένων) κ.ά.
Η σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ ανθρώπου και ζώου είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά γνωρίσματα της ζωής, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, όπου οι αξίες και ο σεβασμός, προς όλα τα έμβια όντα, έχουν μόλις τεθεί. Γι’ αυτό, πέραν από την αύξηση του αριθμού των υιοθεσιών και τη δημιουργία δημόσιων, οργανωμένων δομών προσωρινής φύλαξης και περίθαλψης των αδέσποτων ζώων, ο σημαντικότερος στόχος, που έχει τεθεί, όχι μόνον σε κρατικό, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι η ενημέρωση και η ανάπτυξη φιλοζωικού αισθήματος και στάσης ζωής, με σεβασμό προς τη ζωή των ζώων από τις νέες γενιές, η οποία πρέπει να ξεκινά από το σχολείο.
Ο ΔΗΜΟΣ ΘΗΒΑΙΩΝ ΥΛΟΠΟΙΕΙ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΤΟΥΣ, ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΖΩΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΥΙΟΘΕΣΙΑΣ ΕΝΟΣ ΑΔΕΣΠΟΤΟΥ.
ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΑΓΟΡΑΠΩΛΗΣΙΕΣ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ
ΥΙΟΘΕΤΟΥΜΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ ΕΝΑ ΑΔΕΣΠΟΤΟ ΖΩΟ.